Παραδοσιακό συγκρότημα Θεόφιλου Μπαγορδάκη

Με ήχους αγαπημένους από τον τόπο μας προϋπαντούμε το 7ο Μεσογειακό-Ραδιοφωνικό Φεστιβάλ Σητείας. Ο Θεόφιλος Μπαγορδάκης στη λύρα, ο Γιάννης Καζαμίας στο λαούτο και ο Γιάννης Λυκάκης στα πλήκτρα ξεκινούν από το σταυροδρόμι της Μεσογείου, τη Σητεία, για να μας ταξιδεύουν σε ολόκληρη την Κρήτη.

Monsieur Doumani

Οι MonsieurDoumani είναι Κύπριοι με τη...βούλα! Μολονότι τους ενδιαφέρει να φτάσει η μουσική τους στην Αθήνα και γενικότερα στην Ελλάδα, γράφουν στίχους στη γλώσσα που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητα τους. Το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ τους (2013), που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από τον ευρωπαϊκό μουσικό τύπο έχει τίτλο Grippy Grappa και βασικό περιεχόμενο του είναι οι διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών της Κύπρου. Στα τραγούδια των MonsieurDoumani ενυπάρχουν τα πρώιμα ρεμπέτικα και τα blues, ο Σαββόπουλος του Μπάλλου, οι Fairport Convention, καθώς και μια προσέγγιση στην παράδοση της γενέτειρας τους που μόνο εξευγενισμένη δεν θα την λες.
Παίζουν: Αντώνης Αντωνίου (τζουράς, τραγούδι, ηλεκτρονικά όργανα), Δημήτρης Γιασεμίδης (φλάουτο, τρομπόνι, φωνητικά) Άγγελος Ιωνάς (κιθάρα, φωνητικά)

Link
Website

Orient Express

Το μουσικό πρόγραμμα με τίτλο Orient Express υπόσχεται μια ακουστική βραδιά που θα μας παρασύρει νοερά να ακολουθήσουμε το δρομολόγιο του θρυλικού Orient Express, από την Κωνσταντινούπολη, τη Βιέννη, την Βουδαπέστη και το Παρίσι. Οδηγός μας, ο δεξιοτέχνης σολίστας Κυριάκος Γκουβέντας μαζί με την ομάδα βιολιστών «Της Στέγης του Κόσμου» που θα μας ξεναγήσουν σε ένα μουσικό οδοιπορικό, επηρεασμένο από τις μουσικές και τα τραγούδια της φημισμένης αυτής διαδρομής.

Ανατολίτικες μελωδίες και τραγούδια της Πόλης, βιεννέζικα βαλς, ισπανικά πασοντόμπλε, γαλλικά τραγούδια της Εντίθ Πιαφ, σουίνγκ, πόλκες, ουγγαρέζικοι χοροί και τσάρδας, σε μια παριζιάνικη ατμόσφαιρα της εποχής του μεσοπολέμου, από το καφέ αμάν ως το καφέ σαντάν. Συνταξιδιώτες του ο περίφημος σολίστας Δήμος Βουγιούκας, ο Γιάννης Τσέρτος στο πιάνο, η Εύη Μάζη στο τραγούδι και το ακορντεόν και ο Βαγγέλης Βοττέας στο βιολί.


Link

Θραξ Πανκc

Τι σχέση μπορεί να έχουν τα παραδοσιακά κάλαντα της Θράκης με την πανκ; Με αυτό το ερώτημα ξεκίνησαν οι Θραξ Πανκc, όταν ο Γιώργος Σταυρίδης (νταούλι, θρακιώτικη λύρα, φωνή) και ο Βαΐτσης Χαρακοπίδης (γκάιντα, καβάλ, ζουρνάς, φωνή) βρέθηκαν το 2008 και ξεκίνησαν να παίζουν τα τραγούδια των διαφορετικών μουσικών ειδών που αγαπάνε. Με εμφανίσεις σε πολύ διαφορετικά μέρη (γάμους, πανηγύρια, δρόμους, φεστιβάλ κλπ) και με οδηγό το πάθος τους για τη μουσική συνάντησαν σε ένα αυτοσχεδιαστικό jamsession τον Πάνο Γκίνη με την κιθάρα του και πλέον οι Θραξ Πανκc είναι ασταμάτητοι! Αναμειγνύουν συστατικά από όλες τις μουσικές και κουλτούρες του κόσμου και παίζουν τη μουσική τους, χωρίς η λέξη πανκοπανηγυροψυχεδέλεια να φτάνει για να περιγράψει τον ήχο τους.

Οι τρεις θρακιώτες με εργαλεία τους γκάιντες, λύρες, νταούλια, πετάλια, αλλά και την αστείρευτη ενέργεια και το χιούμορ τους, διαλύουν στο διάβα τους κάθε αναστολή, οδηγώντας σε ένα πρωτόλειο γλέντι καθώς αναμιγνύουν τις μεγάλες τους αγάπες, την παράδοση με τον σκληρό ήχο.


Link
Website